Planlegger du en reise til Lofoten i sommer? Da bør du få med deg noen av disse toppene, for naturen på Lofoten er noe helt eget!
Forrige sommer reiste Silje og jeg rundt på Lofoten. Vi ble nærmest trollbundet av skulpturlandskapet her. Steile fjell som strekker seg opp fra hav og fjorder. Vi klatret bratte topper og fikk utsikt mot sjarmerende fiskevær og kritthvite sandstrender med turkisgrønt vann.

I denne bloggen har vi skrevet om fem topper på Lofoten som vi mener det er verdt et besøk. Om du ikke rekker alle, så anbefaler vi virkelig å få med deg minst en av dem!

1. Reinebringen (448 moh)

Dette var trolig en av de mest populære fjellturene i Norge forrige sommer. Reinebringen er slettes ikke et av de høyeste fjellene i Lofoten, men panoramautsikten fra toppen er av den fabelaktige typen. Fra toppen har du utsikt ned mot det sjarmerende fiskeværet Reine og landskapet rundt.

Vi startet turen med å gå fra sentrum der vi bodde ved Reine Rorbuer. Selv om turen til toppen består av sherpatrapper store deler av veien, er det bratt og til dels en krevende tur. Benytt en av de mange fine hvilestedene underveis, det er viktig med en pust i bakken på vei opp.

Tidsbruk: omtrent 1 time til toppen (litt avhengig av fysisk form).

Reinebringen
Lofoten-Silje

Det første bildet viser utsikten fra Reinebringen mot Reine og det neste viser utsikten fra Mannen mot Hauklandstranda.

2. Mannen (400 moh)

En kort og luftig fjelltur, fra strand til fjell. Vi gikk denne turen i midtnattsol og det var utrolig flott.

Turen starter ved parkeringen ved Hauklandstranda. Det er jevn og fin stigning hele veien og stien tar deg helt til topps. Enkelte partier kan virke luftige, spesielt når du kommer til siste del av stien hvor du må ut på et smalere parti. På toppen får du nydelig utsikt ned til en av Norges mest kjente strender, Hauklandstranda.

Tidsbruk: omtrent 2/3 timer tur/retur. det anbefales ikke å gå denne turen om vinteren.

3. Djevelporten/Fløya (590 moh) og Svolværgeita (569 moh)

Turen starter rett utenfor sentrum av Svolvær. Stien starter ved parkeringsplassen til en kirke og fortsetter oppover lia. Etter et kort stykke kommer du til en sherpatrapp. Oppe på den første heia der terrenget flater noe ut, deler stien seg i to. Den ene stien leder til høyre mot Svolværgeita. Hit går de som skal klatre opp den berømte fjellformasjonen. Er du interessert i dette må du bestille tur med profesjonell klatreguide.

Fortsetter du rett frem mot toppen kommer du etter hvert til Djevelporten, en steinblokk som er kilt fast mellom to fjellsider. Stien mot Fløya fortsetter oppover og bortetter fjellsiden i en bueform. Det er en god sti, i luftig terreng, helt på kanten av en fjellrygg. Når du kommer frem til topp-partiet får du den storslåtte utsikt mot Svolvær sentrum.

Tidsbruk: til Djelvelporten/Fløya bør du beregne omtrent 2 timer opp og 1 time ned. Klatring opp Svolværgeita må gjøres med en erfaren klatreguide. En slik rundtur med klatring tar som regel 4 timer.

Djevelporten (800x900) - blogg
Svolværgeita (800x900) - til blogg
Topptur Lofoten (800x900) - til blogg

Bilde fra Djevelporten, foran Svolværgeita og på vei opp til Fløya.

4. Ryten (542 moh)

Denne turen byr på skikkelig Lofotidyll med panoramautsikt over storhavet og vakre Kvalvikastranden. Det finnes flere varianter av turen, så man kan fint gjøre turen lenger ved for eksempel å ta turen ned til Kvalvikastranden.

Fra parkeringsplassen ved Fredvang skole fulgte vi anvisningen mot stien som leder opp mot Einangen. Dette en forholdsvis lett fottur for familier som liker å gå i fjellet. Fortsetter du på stien som går langs ryggen lengst til venstre får du den flotteste utsikten. Her er det bratt ned, så vær forsiktig! På toppen av Ryten rager du 542 meter over havet så her er det bare å nye utsikt og natur.

Tidsbruk: Beregn omtrent 1,5 time tur/retur (avhengig av fysisk form).

Ryten - til blogg

Utsikten fra Ryten mot Kvalvikastranden.

5. Festvågtinden (541 moh)

Dette er en tøff tur som ender med fantastisk utsikt mot fiskeværet Henningsvær. Turen går bratt oppover fra første steg og det kan være litt kronglete de første meterne. Avslutt Festvågtind-turen med et forfriskende bad på Heiavatnet før dere fortsetter nedfarten. Tilbake i Henningsvær kan du nyte mat og drikke på en av de hyggelige kafeene/restaurantene i byen.

Tidsbruk: omtrent 1,5 time opp til toppen.

En reise på Lofoten er ikke komplett uten noen netter i autentiske rorbuer. Vi anbefaler overnatting i de fine, røde rorbuene hos Reine Rorbuer. Rorbuene er bygget på tradisjonelt vis og du har utsikt til sjøen. Det er ingenting som slår følelsen av våkne til sjøskvulp og lukten av tang og tare.

Reine Rorbuer - Foto Classic Norway


Bilde av de røde rorbuene ved Reine Rorbuer. 

Se vårt reiseforslag for Nord-Norge… Husk at vi skreddersyr reiser, så spør oss gjerne om å tilpasse reisen deres.